Crochembouche – ja, du tør!

Til jul i år laget jeg denne for første gang. Jeg har hatt lyst lenge men ikke helt turt å prøve. Jeg har prøvd et par forskjellige oppskrifter, men har landet på å bruke min oldemors oppskrift på waleskringle. Det ser kanskje litt skummelt ut, men er absolutt verdt det når den er ferdig. Det er ikke sikkert du blir helt fornøyd med formen første gang, men den smaker like godt om den er høy, lav eller skjev. På den under var jeg litt overivrig med fyllet så man kan se vaniljekremen også renne nedover, men skal man bli bedre må man øve. Godt smakte den iallefall.

Crochembouche

Crochembouche 

3 dl vann
2 ts sukker
150 g smør
150 g hvetemel
4 egg

Kok opp vann, smør og sukker
Tak vekk fra plata, ha i alt melet og rør godt
Avkjøl i tre minutter
Pisk inn et og et egg. Pisk mye lenger enn du egentlig har lyst på hvert egg før du tar et nytt 😉

Fyll i kremmerhus / sprøytepose eller annet og lag «boller» med en diameter på 4 cm på en bakeplate.
Jevn ut eventuelle «topper» med en skje med litt vann på for å få de runde og fine. Prøv å få de så like som mulig slik at ikke noen blir rå og noen helt overstekt.
Stekes på 220 grader i 15 min
Slå så ned varmen til 190 grader og stek i 20 min til. Jeg brukte ikke varmluft.
Det kan være lurt å følge med litt og ikke ta de ut før de har fått en fin stekeskorpe. Tar du dem for tidlig og de er bløte blir ikke smaken den samme, og det blir vanskeligere å bygge med dem.

Avkjøles

Når de er kalde bruker du en sprøytepose med «lang tut» og fyller de vaniljekrem

Smelt sukker og vann for å lage «lim» og sukkerspinn-pynt rundt kaken.
Å lage dette synes jeg helt klart var det verste med hele greiene. Det skal jo bli flytende, men helst ikke svart heller. Om noen har tips til dette så skrik ut.

Jeg endte iallefall med å smelte sukker og litt vann på høy varme. Idet det ble flytende og lysebrunt tok jeg av kjelen og satt den i kaldt vann så den ikke skulle bli svidd. Så satt jeg den tilbake på lav varme for å holde den flytende.

Under selve byggingen er det lurt å starte med en ganske stor sirkel i bunnen slik at man har noe å bygge oppover på. Er du redd for å ha for få kuler kan du jukse litt og ha en klump aluminiumsfolie på fatet og bygge rundt 🙂 Pass på fingrene for det smelta sukkeret er veeeeeldig varmt!

Når du har bygget ferdig smelter du en pakke mørk kokesjokolade i vannbad og heller over kaken slik du ønsker. Avslutt med å finne frem to gafler. De stikker du ned i sukkerblandingen, gnir mot hverandre og draaar fra hverandre slik at det blir lange sukkertråder. Prøv å snurre noen slike rundt kaken slik at det ser ut som spindelvev av sukker.

Det er litt jobb å lage denne kaken, men veldig verdt det når man er ferdig og har noe litt annerledes å servere gjestene.

Lykke til!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s